And now, the end is near!

“And now, the end is near 
And so I face the final curtain”

Jawel, mijn laatste blogpost voor het vak ‘Nieuwe media en mediaconvergentie’, ik word er zowaar een tikkeltje emotioneel van. Frank Sinatra op de achtergrond zal daar ook wel voor iets mee te maken hebben zeker? Na een razend druk semester is het dan ook tijd om even stil te staan met het eindresultaat en de afgelegde weg.

Toen we in het begin van het academiejaar de uitleg van dit vak en de bijhorende opdracht kregen, was ik meteen enthousiast. Eindelijk eens een creatieve opdracht. Blijkbaar was mijn reactie iets te enthousiast, want al snel werd het duidelijk dat we onze blogs ook wetenschappelijk moesten onderbouwen. Domper op de feestvreugde, maar natuurlijk wel begrijpelijk! In het begin waren mijn blogs echter nog redelijk oppervlakkig. Na een tijdje heb ik geprobeerd om meer diepgang te brengen in mijn posts. Op dat vlak heb ik zeker een evolutie gemaakt en ik denk dat deze ook wel merkbaar is.

De onderwerpen die we moesten bespreken, waren gelukkig allemaal zeer interessant. Ik heb door dit vak een beter beeld gekregen van de nieuwe media en dat door zelf, actief op zoek te gaan naar extra informatie. Een voordeel voor mij was wel dat ik zelf al redelijk actief was op sociale media en dus al over de nodige voorkennis beschikte. Toch was het interessant om deze sociale media ook eens met een kritische bril te bekijken, want, zoals duidelijk geworden is in de loop van de maanden, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Geens (2010) verwoordde het in zijn werk op een mooie manier: “Op het internet is zowel het beste als het slechtste te vinden.’ En gelijk heeft de goede man.

Ik moet het toegeven, voor mij is het vanzelfsprekend dat ik op alle mogelijke manieren aan informatie kan geraken. Ik heb een laptop, een smartphone… Voor mij is dat tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, maar helaas is dat niet voor iedereen het geval. Vooral tijdens het schrijven van de blog over de digitale kloof (Let’s get digital) moest ik een aantal keer slikken. Toen werd ik met de neus op de feiten gedrukt dat ik toch wel degelijk een ‘verwend nest’ ben en dat ik mijn ‘pollekes’ mag kussen dat ik in België woon (hoewel, het weer nu niet bepaald een factor is, maar dat is een andere kwestie). Het feit dat er in 2008 in Frankrijk meer mensen over internet beschikten dan in heel Afrika was voor mij dan ook een grote wake up call!

Een andere blog waar ik veel uit geleerd heb is The great firewall, die handelde over de internetcensuur in China. Voordien wist ik wel dat er in China andere regels gelden dan hier, maar ik was niet op de hoogte dat het zo extreem was. Wij, als westerlingen, kunnen ons niet voorstellen hoe het is om in een communistisch regime zoals China te leven en begrijpen dan ook niet dat het vandaag de dag nog mogelijk is dat burgers op zo’n manieren van hun vrijheden beroofd worden. In dat opzicht heeft het bloggen mijn blik op de wereld ook wat meer verruimd.

Wat ik iets minder interessant vond, was de thematiek rond de e-democratie, de e-overheid en de e-participatie (Melancholia?). Zelf ben ik een voorstander van de campagnevoering à la Obama, ik vind dat hij een meester hierin is en ik kan niet wachten tot deze manier haar volledige intrede maakt in België. De online overheid vind ik eigenlijk wat overroepen. Op dat vlak ben ik misschien conservatief, maar ik heb nog steeds het gevoel dat dit voor mij een ver-van-mijn-bedshow is en nog een hele tijd zal blijven. Daarom vond ik het persoonlijk iets minder interessant om daarover te bloggen.

Het grootste deel van deze blogs handelde over de relatie tussen journalistiek en de sociale media, zoals Twitter en Facebook. Uit de lessen en de wetenschappelijke bronnen werd al snel duidelijk dat de relatie tussen deze twee zeer paradoxaal is. Enerzijds kan de journalist tegenwoordig niet meer zonder deze sociale media, maar aan de andere kant komt de kwaliteit van het nieuws in het gedrang. Nu ik toch in een muzikale stemming ben, With or without you van U2 is een perfecte plaat om deze relatie te omschrijven. De journalist moet vooral oppassen dat de snelheid van publicatie niet te veel de bovenhand neemt, feiten checken en dubbel checken blijft de basis voor goede journalistiek. Daarnaast wordt de journalist door de toenemende rol van sociale media verondersteld zich snel aan te passen. Vaste deadlines verdwijnen, de lezer verwacht 24u per dag nieuws via zijn smartphone en de werkdruk op de journalist stijgt zienderogen. Aan hem om zich aan te passen of er de brui aan te geven. (Deadlines? Nooit van gehoord)

Ook moest ik natuurlijk even stilstaan bij het tweede deel van de titel van dit vak, namelijk het begrip ‘convergentie’. Het werd me al snel duidelijk dat dit geen eenduidig begrip is en dat het zeer moeilijk is hier een definitie van te geven. Wat wel opvallend was, is dat er een aantal voor- en nadelen verbonden zijn met dit begrip en dat de toekomst zal uitwijzen of crossmedialiteit de moeite waard is (Survival of the fittest). Zelf sta ik hier wat sceptisch tegenover. Volgens mij wordt de journalist hierdoor een generalist, terwijl hij toch een specialist hoort te zijn. Als backpackjournalist stijgt bovendien de werkdruk en komt de kwaliteit van het nieuws opnieuw in het gedrang. En als er een ding is waar ik gevoelig voor ben, dan is het wel de kwaliteit.

Het is duidelijk, ik heb doorheen dit semester heel wat nieuwe inzichten gekregen in de nieuwe media en de mediaconvergentie. En dat was toch het doel van dit vak, niet? Op dat vlak voel ik me in ieder geval al geslaagd. Op deze manier heb ik bovendien mijn inzichten kunnen delen met andere personen, die misschien toevallig op deze blog terechtgekomen zijn. Voor hen heb ik nog een duidelijke boodschap: bedankt voor het lezen en mijn excuses voor mijn soms cynische ondertoon. Maar, om de Frank nog een keer te quoten, I did it my way… (GVS)

Bronnen:

  • E-overheid: Evolutie of revolutie? Geraadpleegd via http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=5399
  • Geens, D. (2010). Taal en computer: inleiding. 
  • Neumann, A.L. (2001). The Great Firewall: In the world’s fastest-growing Internet market, Chinese Communist authorities are trying hard to regulate online speech. Geraadpleegd via http://planet.botany.uwc.ac.za/nisl/Scientific_methods/attachments/Great_Firewall.pdf
  • The Digital Divide, did you know? http://www.itu.int/newsroom/media-kit/story10.html
Advertenties

Een gedachte over “And now, the end is near!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s